Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Biosca recupera l'art d'elaborar pa

Una veïna reobrirà un forn centenari la setmana que ve, coincidint amb el dia de la dona rural.

Judit Barniol al seu forn de Biosca
Judit Barniol al seu forn de Biosca

DIJOUS 14 OCTUBRE 2021

Una jove emprenedora, Judit Barniol, projecta obrir el pròxim dia 15, coincidint amb el dia de la dona rural, un forn de pa a Biosca. "Ho faig aquell dia per reivindicar l'espai de la dona rural treballadora", explica. Es tracta d'un forn centenari al centre de la població, entre el carreró del Castell i el carrer Pasterola, que segons l'alcalde, Josep Puig, fa més de mig segle (que ...) tancat.

Barniol s'ha dedicat els últims vuit anys a preparar-se per exercir aquest ofici. "He fet tota mena de proves", apunta. També s'ha esforçat per recuperar l'històric forn. "Va acabar sent un estable, no ha estat fàcil habilitar aquest espai", assenyala. Projecta treballar amb farines ecològiques i de proximitat, i elaborarà el pa de forma artesana amb llenya. Explica que l'única màquina amb què compta és una pastadora.

Barniol treballarà amb massa mare, fent les fermentacions necessàries i elaborarà pa de xeixa, d'espelta, integral i egipci. Els elaborarà amb olives, fruita seca, i també farà coques de forn. En un futur no descarta habilitar al mateix edifici un espai per a botiga de queviures. De fet, en l'actualitat no queda cap comerç a Biosca. Fa quatre anys va tancar el forn del carrer Camí Nou, que tenia fama de fer bon pa.

Font: Diari Segre