Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

BIOSCA


Altitud: 454 m

Habitants: 142 (IDESCAT 2014)
Topònim: Nom d´origen pre-romà, però es desconeix la família lingüística pre-romana a què pertany. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.
El poble de Biosca està situat al peu d´un petit turó a la dreta de la riera del mateix nom. En entrar-hi, ens trobem un raval i, després de passar el pont, s´entra al nucli que restava tancat amb les muralles que baixaven del castell.

La plaça de l´Església és voltada de carrerons amb indrets coberts amb volta sobre les cases que conserven la fesomia medieval. L´església de Santa Maria, com l´antiga església del castell, és de factura neoclàssica, a la llinda de la portalada duu l´any 1859.

El castell de Biosca, del qual encara perviuen restes de murs i una torre rodona central, és emplaçat al capdamunt del poble, sobre una roca. Vora seu hi ha l´antiga capella del castell, romànica, que era dedicada a Santa Maria i posteriorment a Sant Abdon i Sant Senén. Conserva la volta i a l´obra primitiva, probablement del segle XII, s´afegiren unes capelles gòtiques a migdia.
 
Fotografia. Turisme de La Segarra

LLOBEROLA


Altitud: 612 m
Habitants: 55 (IDESCAT 2014)

Topònim: Sembla ser un cas de diminutiu toponímic en relació a Llobera de Solsonès, més aviat que no un diminutiu directe del substantiu llobera (cau de llops o lloc on abunden els llops). Tot i que aquesta última interpretació no és descartable. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.
Lloberola està situat a l´esquerra de la riera de Sanaüja. El castell de Lloberola apareix documentat l´any 1149, en resten diversos murs i una torre de planta quadrada amb els angles arrodonits. L´església parroquial de Sant Miquel és al peu del castell, conserva algun vestigi antic, però fou reformada modernament segons el gust neoclàssic.

Fotografia. Turisme de La Segarra

ALTRES INDRETS DEL TERME


En un serrat al nord del terme hi ha l´antiga parròquia de Santa Maria del Solà, d´origen romànic, que actualment és un santuari.

El mas de Sant Pere Sasserra es troba al serrat del mateix nom, al nord-est del nucli de Biosca. Hi ha la capella de Sant Pere Sasserra, romànica, de trets molt primitius, amb reformes dels segles XIII i XIV.

El mas, d´origen medieval, fou reformat als segles XVI i XVII.

Les masies de Padollers i Xorriguera, que es troben a la vall, camí cap a Biosca, conserven el record de les guerres carlines.
A l´extrem més septentrional, vora la riera de Sallent, hi ha l´antiga quadra del Masdenforn. Hi ha l´església de Sant Miquel, d´origen romànic, modificada.
Al sud del poble de Biosca, vora la carretera de Guissona, hi ha el lloc de Sant Pelegrí, amb el santuari de la Mare de Déu del Pla i un mas. S´hi fa un aplec el dilluns de Pasqua.

Fotografia. Turisme de La Segarra.